KAFFEDRYCKER

BRYGGKAFFE

Det vi kallar en kopp svart kaffe eller en vanlig kopp kaffe.


Beredning: 
Med hjälp av elbryggare och filtertratt.

CAFÉ AU LAIT

Den här drycken görs på starkt svart kaffe och mjölk.

Beredning: Hälften varm mjölk och hälften kaffe, värm mjölken utan att skumma den.

CAFFÉ AMERICANO

Många svenskar beställer gärna en Caffé Americano på semestern eftersom att det många gånger är det närmaste vi kan komma vår traditionella svenska kaffekopp. Men i själva verket har koppen en rundare smak och ett annat skum.

Beredning: Brygg en espresso i cappuccinokopp, späd ut med hett vatten upp till kanten.

CAFFÉ CON GHIACCIO

En kall kaffedryck som har sitt ursprung i Spanien. Serveras ibland med en skiva citron.

Beredning: Häll varm espresso i ett glas med is.

CAFFÉ CON PANNA

Betyder ”espresso med grädde” på italienska och består helt enkelt av en espresso toppad med grädde.

Beredning: En eller en dubbel espresso, toppa med grädde.

CAFFÉ CORTADO

Cortado är spanska ordet för “skuren”. Koppen består av ångad mjölk och espresso.

Beredning: Hälften varm mjölk och hälften espresso.

CAFFÉ FREDDO

En sötad espresso som serveras kall.

Beredning: Kyl en espresso i kylskåp eller med isbitar, rör i en tsk socker.

CAFFÉ LATTE

En av de stora favoriterna bland kaffedrycker på de svenska caféerna. Serveras i glas.

Beredning: Brygg en espresso och tillsätt varm mjölk med eller utan dess skum. En del espresso och två delar mjölk.

CAFFÉ LATTE MACCHIATO

En espressodryck där först skummad mjölk tillsätts och sedan en espresso. Latte macchiato betyder ”fläckad mjölk” och namnet kommer från den bruna fläck som bildas i mjölkskummet efter att du hällt i espresson.

Beredning: Fyll ett glas med en del ångad mjölk, häll sedan i en del espresso genom skummet.

CAFFÉ MACCHIATO

En espressodryck med italienskt ursprung. En lite starkare variant av en caffé latte.

Beredning: Tillsätt först en del espresso och sedan en del ångad mjölk.

CAFFÉ MOCHA / MOCHA LATTE

Enkelt sagt en Caffé Latte med chokladsmak. Kan ibland toppas med vispgrädde.

Beredning: En del espresso och två delar varm mjölk (Caffé Latte), tillsätt sedan en halv del drickchoklad.

CAFFÉ ROMANO

En espressodryck med citron.

Beredning: Gnid en citron i koppen och lägg sedan i en strimla färskt citronskal i botten, gärna spiralformad för utseendet skull. Tillsätt en espresso.

CAPPUCCINO

En av de populära svenska kaffedryckerna gjord på espresso och mjölk. Kan ibland kryddas med kakao ovanpå skummet.

Beredning: En del espresso, en del varm mjölk och sedan en del varm mjölkskum.

DOPPIO

Vi gillar väl alla en mörk och fyllig espresso, så varför inte göra en dubbel?

Beredning: Två espresso.

ESPRESSO

I Italien sveper man oftast denna dryck där vi Sverige många gånger dricker denna koncentrerade kaffeform med lite längre njutning.

Beredning: Oftast används mörka finmalda arabica-bönor, men inte så fint malda att vattnet inte kan rinna igenom kaffet ordentligt.  Till bryggningen använder man en speciell espressomaskin. Cirka sju gram kaffebönor med ett tryck på nio bar och en temperatur på cirka 90 grader, under cirka 22 sekunder. Om korrekt gjord skapas ett vackert gyllen skum (crema) på toppen.

FRAPPÉ DI CAFFÉ

En söt och kall kaffedryck som är mycket populär i speciellt Grekland och Cypern. Har kallats Greklands nationalkaffe även om ordet frappé är franskt och i sammanhanget betyder skakad eller kyld. Finns många varianter och serveras i ett stort glas med sugrör.

Beredning: En del espresso, två delar mjölk, 3 tsk socker och 6-7 isbitar, skakas i en cocktailmixer.

LUNGO

En espresso med större mängd vatten och lång genomrinningstid vilket ger svagare smak. Lungo betyder “långt kaffe”.

Beredning: Låt cirka dubbelt så mycket vatten rinna igenom vid bryggningen av espresson.

RED EYE

Också kallad ”Shot in the dark”, innehåller espresso och svart kaffe. Det finns varianter av denna kaffedryck där mängden espresso höjs.

”Black eye” – två espresso.
”Dead eye” – tre espresso.

Beredning: En kopp svart kaffe och en espresso.

RISTRETTO / CORTO

En starkare och mer koncentrerad espresso.

Beredning: Låt endast två tredjedelar av vattnet rinna igenom vid bryggningen av en espresso.